Desfășurată în fiecare an, «Decada criminologică» a devenit o tradiție de onoare a Institutului Științe Penale și Criminologie Aplicată. Conținutul acesteia este de a dezvolta studenții prin prisma deprinderilor sănătoase și a problemelor actuale, de ai deprinde să-și formeze și exprime opinii, de a vorbi în fața publicului, de ai deprinde să fie creativi și cu inițiativă, ceea de ce are nevoie stringentă societatea noastră în prezent. Profesorii de asemenea sunt implicați prin scoaterea în evidență a intrebarilor problemă ce țin de dezvoltarea normală a unui om, mai întîi de toate, precum și de facultățile acestuia, astfel, ca studentul să perceapă dezvoltarea sa ca o normalitate pentru întreaga viață.

Decada criminologică a luat start în acest an cu turneul la șah și dame organizat între studenți. Studenții s-au duelat pentru a obține locuri de frunte în cadrul clasamentului stabilit de arbitri care dețin secretele șahului și damelor.

Campionatul fiind delimit în două categorii: șah și dame, concurenții au avut mai multe șanse de a-și demonstra abilitățile la ambele categorii

După cîteva ore de duelare, concurenții au obținut diplome de merit și medalii. La categoria șah, învingător a devenit Plataș Maxim, student în anul III, facultatea de Psihologie, iar la categoria dame, în fruntea clasamentului fost stabilit studentul anului I, facultatea Drept, Starii Artur.